Mari Beramal ^_^

Sabtu, 25 Februari 2017

Milk Booster (My Milk Story)


Assalamualaikum ^_^

Hari ni nak cerita tentang penyusuan susu ibu. So diharapkan yang tak menyusukan anak dengan susu ibu atau yang tak berkenaan sila lah be positive k. Update ini bukan ditujukan buat anda.. anda dan anda.

Sedikit sebanyak update ini akan berkisar tentang produk yang Kak Nani guna, minum dan makan. Bukan nak mendabik dada atau riak. Cuma Kak Nani harap garapan kisah penyusuan anak-anak Kak Nani ni dapat sedikit sebanyak membantu member inspirasi, info mahupun nasihat buat ibu-ibu yang tercari-cari maklumat sebegini.

Kak Nani dapat anak pada usia yang agak tua pada kak nani, 28 tahun baru punya anak pertama. Maklumat tentang penyusuan ibu tu sangat-sangat dangkal. Normal bagi kita menganggap…”Alah.. nyusu anak je kot… selak bagi je lah”. Kak Nani percaya sangat ramai orang yang akan keluarkan dialog sebegini. Jujur Kak Nani kata kan yang Kak Nani sangat cemburu pada ibu-ibu yang tak bekerja, suri rumah sepenuh masa. Anak-anak sentiasa di depan mata. Walaupun penat dengan pelbagai tugasan rumah dan karenah anak-anak. Tetapi mudah bagi ibu-ibu meluangkan masa untuk menyusui anak-anak mengikut kehendak mereka. Anak-anak membesar depan mata dengan tangan dan kudrat kita sendiri. Tapi Kak Nani tak mampu… ada komitmen yang perlu disediakan, dibayar dan di tanggung memaksa ibu ini terus bekerja. Jadi urusan penyusuan anak perlu di fikir, ilmu perlu digali dan di tuntut. Sebab ramai yang terkandas dipertengahan jalan mengambil langkah mudah menukar menu dari susu ibu ke susu formula. 

Don’t get me wrong… the choice is yours. Cuma bagi kak nani, kasihan pada bayi yang di kandung sekiranya tidak kita tunaikan haknya untuk menyusu dengan susu ibunya sendiri.

“Ah!!!! Macam penting sangat susu tu! Susu susu susu!”…….
Kalau tak penting takkan hal ini turut disebut didalam Al-Quran

Surah al-Baqarah ayat 233
“Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya...”.

Surah Luqman ayat 14
“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa
dua tahun)...”.

Ibu-ibu, percayalah… once kita dah mula beri bayi yang kita lahirkan dengan susu kita sendiri, perasaannya tak terungkap. Bonding yang tercipta sangat hebat.
Melalui penyusuan ibu, both anak dan ibu dapat kebaikannya.






Kak Nani lewat bermula untuk simpan stok … waktu tu, tak tau nak tanya siapa apa yang perlu kalau kita nak bekalkan susu perahan buat anak pada pengasuh. Yang kak nani bayangkan… waktu rehat je bergegas ke rumah pengasuh untuk susukan anak.

 Nak rujuk siapa? Mak kak Nani surirumah… nak tanya sedara mara malu pula. Lagi pun kebanyakkannye mungkin bagi susu formula. Kawan-kawan kebanyakkannye anak kami sebaya.

Kak nani sempat ikut “nasihat” orang untuk bagi anak susu formula kerana saiz badan Aidil yang petite dikatenya tak cukup susu. 3 bulan jugalah Aidil menyusu campur. Asbab tu… Aidil batuk tak baik-baik, antibody tak kuat.  Tambahan pulak waktu tu Kak Nani hantar Aidil di nursery lagi lah mudah berjangkit. Kemuncaknya Aidil kena athma. That’s it!!!!!!!!!! No more formula milk!!!

Bukan nye  saja badan Aidil tak menggemuk dah keturunan agaknya… malahan makin senang dapat penyakit pulak.

Masa tu tak tau pun tentang wujudnya kaunselor laktasi.... Milk booster jauh sekali.

Tengah google nak beli cloth diapers terbaca blog Puan Suraya Founder Lunatots, ohhh boleh buat stok rupanye. Susu yang di perah tu boleh disimpan dalam jangkamasa lama rupanye…

Jadi bermulalah Alkisah Mak Nani memerah susu hehehe
Tak banyak mana pun, ibarat kais pagi makan petang, kais petang makan esok pagi lah gamaknya. Alhamdulillah suami Kak Nani rajin menyediakan makanan penambah susu badan. Ade je die dengar makanan tu baik untuk ibu yang menyusukan anak die beli dan selalunya die yang masakkan. Sebab die tahu isterinya tak tahu masak … ☺


Pam yang kak nani gunakan 
*
*
*


Manual, penat tangan. Susu pun payah nak keluar



Batery operated ... lama sikit pakai nipple akan double in size hahaha



ok yang ni lama Kak Nani guna, Dari anak pertama hingga ke tiga ni masih ok.





Kira struggle lah jugak nak buat stok bagai… waktu ni cafein memang haram nak sentuh, takut susu drop punya fasal. Rajin buat power pumping atau pun tandem pumping. Nilah hasilnya… memang Nampak peningkatan bila kita istiqamah menyusukan bayi di tambah rutin pam susu yang kerap dan teratur. Minum air wajib 2 liter sehari. Makan nasi juga wajib… jangan lah berangan nak berdiet sakan waktu ni… kalau tak jangan menangis kalau susu cair atau paling teruk pengeluarannya drop. Dah macam kilang kan…. Takpelah, biarlah orang nak kate ape kan.

stok susu untuk sei mengepam di pejabat, masa anak pertama semua kak nani bantai masuk freezer.


Di pejabat pun Kak Nani mengepam, dan menebal muka tumpang stok susu dalam peti sejuk pejabat.





Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Hehehe… rasa bersyukur sangat bila tengok stok susu anak semakin banyak.

Kisah menyusukan anak pertama berlangsung sehingga kak nani di sahkan mengandung 6 bulan, anak yang sulong dah berusia 1 tahun 9 bulan Waktu ni susu kering kontang mungkin untuk menyediakan badan kita untuk menyusukan bayi yang baru pula. Memang berharap pada stok susu frozen saja. Dan terpaksa redha andai terpaksa topup dengan susu formula.

Alhamdulillah stok susu frozen cukup sehingga anak kedua lahir, kak nani amalkan rotation susu secara First In First Out bagi memastikan takde susu yang expired kononnya.  Dan bila anak ke 2 lahir memang ada stok susu anak pertama yang expired disebabkan blackout… Redha je lah… jangan tamak-tamak sambil kesat air mata yang mengalir

Stok susu anak ke 2 😘






Hasil perahan semasa kerja shift. Tengoklah perbezaan gambar pertama shift siang 8pagi hingga 8malam
dengan
gambar ke 2 shift malam 8malam hingga 8pagi.

Malam lagi banyak kan? Itu la... kak nani nak nasihatkan kepada ibu-ibu yang rasa kan susunya drop, cuba buat powerpumping terutamanya waktu awal pagi... bermula jam 3-4 pagi hingga waktu subuh. Lihatlah hasilnya nanti... mesti akan semakin meriah.







Masa anak dah masuk 2, Kak Nani dah mula ade ilmu sedikit sebanyak tentang penyusuan ibu ni.... cukuplah untuk diri sendiri. dah mula pandai cari produk milk booster selain makan makanan  penggalak susu badan


Dalam banyak-banyak makan penambah susu ni kak nani paling sesuai dengan fenugreek / halba. Asal rasa susu drop je, mula lah buat air halba... minum panas-panas atau banyakkan masakan letak halba. nasi lemak pun letak halba. 
Satu kelemahan bila minum air halba ni peluh pun dah bau halba. sebab tu bila Lunatots keluarkan produk The Milk Story yang bahan utamanya halba, kak Nani lah yang paling bersyukur. Bermula dengan minum Chocolate Drink nye buat kita rase gembira dengan rasa pure coklat. Tak sembelit macam minum *ilo.... rasa sedap, peluh tak berbau... susu pun makin meriah. Bertambah ceria kak nani buat stok untuk anak ketiga.



untuk  permulaan Kak Nani akan minum konsisten 3 kali sehari. Sarapan wajib minum.


sesi pam : 10 pagi. guna double pam ... menyorok di balik nursing cover... tak tinggalkan meja langsung so kerja still berjalan while pumping. 


Selain Chocolate Drink dan Choc Bar, Kak Nani turut berpeluang merasa Healthy Bar The Milk Story. Memang sedap! Hasilnya, stok susu untuk Airis Alhamdulillah....meriah.
Tapi disini Kak Nani nak ingatkan, kita berusaha... Allah yang perkenankan. Usaha kita tu biarlah rialistik. Jangan harapkan miracle.... Janganlah makan milk booster tapi malas nak stimulate (pam / direct feeding baby) dan malas nak minum air... dok harap susu meriah vah vah... ade tu pun dah kena bersyukur tau... 
Consume milk booster seperti product TMS ni, Ibu-ibu kena rajin stimulate tau, selain tu minum air sekurang-kurangnya 2Liter. Makan nasi, kalau nak diet pun control potion je. Tapi still kena makan nasi! (Karbohidrat)...

Lepas Kak Nani consume product The Milk Story, Stok susu untuk Airis sangat memberansangkan. Tak muat freezer peti sejuk biasa, sumbat dalam deep freezer pula. Berdoa sangat kalau boleh dapat susukan Airis sampai umurnya cukup 2 tahun. Insya ALLAH.

Maka dengan itu sekian saja perkongsian Kak Nani buat kali ni ye. 

TQ coz sudi baca hingga habis.

Diharap ibu-ibu lain pun dapat menyusukan bayi dengan susu ibu juga.

Assalamualaikum ^_^










Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...